top of page

Dans în natură sonoră

Natura ca spațiu creator de scenografie. Întinsul apei ca eliminare a limitelor. Banca de piatră ca unic punct stabil, care creează legătura cu Pământul și care reprezintă spațiul în sine al dansului celor doi performeri. Atemporalitate.

Filosofia mișcărilor este filosofia corpului care încearcă să se regăsească și să se integreze în natură. Ritmul vântului, al valurilor și al foșnetelor inanimate se întrepătrunde cu ritmul corpurilor umane. Dansând pe o simfonie a naturii ca pe o coloană sonoră. Embrace este un moment coregrafic intim, care accentuează relația dintre corpul uman și natura din jurul său, o coregrafie rezultată în urma exprimării libere a rezultatului interacțiunii dintre corp și spațiu și o profundă colaborare om-natură.

Ann Cooper Albright vorbește de un body of dance[1], un dans în care corpul fizic își performează propria reprezentare, ca un proces continuu de producere și reproducere a simbolurilor culturale. Raportarea corpului la spațiu și interdependența dintre cele două elemente, creează binarități de tipul corp fizic//reprezentări culturale, în care, uneori, apare un discurs-manifest de tipul pro sau contra.

Insă dansând cu și în natură, mai există, oare, constrângeri sociale? Sau corpul devine, cum îl numea Rudi Laermans[2], un corp dansant/subiect dansant, care nu reprezintă decât un mediu de exprimare pentru pulsiuni și toate celelalte forțe existente în interiorul lui?

Ann Cooper Albright este doctor în filosofie și dansatoare, cercetările sale fiind îndreptate către punctul de întâlnire dintre practicile corporale cu teoriile culturale în dans.

Rudi Laermans, sociolog și profesor în cadrul KU Leuven (Universitatea Catolică din Leuven), își desfășoară activitatea în domeniul sociologiei artei. În lucrarea Moving Together: Making and Theorizing Contemporary Dance (2015), analizează dansul contemporan atât din punct de vedere practic, cât și teoretic, punând accentul pe interacțiunea celor două perspective

[1] Cooper Albright, Ann (1997). Choreographing difference : the body and identity in contemporary dance. Wesleyan University Press

[2] Laermans, Rudi (2016). Conferință : (Re-) Structuring Potentialities. Martie, 2016, les Brigittines, Bruxelles.


by Laura Trocan13 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page