top of page
00_WrapUp_edited_edited_edited.jpg

ALL SORTS OF CARE

Cum poate râsul să fie terapeutic?

Cum poate cufundarea în natură să ne aline?

Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă?

În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă. Rezidențele vor consta dintr-o serie de ateliere practice și de conferințe deschise publicului la Timișoara în luna martie, la Cluj-Napoca în luna iunie și la Socolari, în județul Caraș-Severin, în luna iulie. Rezultatele finale ale proiectului vor fi prezentate în luna septembrie, la București, într-un eveniment integrativ.

În cadrul All Sorts of Care, Irina Marinescu, a cărei practică artistică se îmbină cu interesul pentru procesele terapeutice, va explora râsul și efectele sale, atât sub aspectul mișcărilor specifice, abordate din perspectiva dansului, cât și prin prisma psihologiei, ca un catalizator al stării de bine și al însănătoșirii, incluzând totodată și perspectiva socială, ca liant al comunităților și ca mecanism de interacțiune și de detensionare. Cercetările sale sunt susținute de Alisa Tarciniu, facilitator de ateliere de terapie prin râs. Această etapă a proiectului se va desfășura în luna martie, la studioul Cronic Love Productions din Timișoara, cu un eveniment deschis publicului pe 2 aprilie.

Direcția de cercetare din această inițiativă a Andreei Novac este focalizată asupra procesului de îmbătrânire, din perspectiva specifică a unui dansator, al cărui corp este totodată unealta sa principală de expresie. Cu sprijinul medicului gerontolog Iulia Enache, coregrafa își dorește să arunce o provocare în direcția dihotomiei „tânăr/bătrân”, să deconstruiască stereotipiile și categoriile de valori asociate acestor vârste, să se folosească de grijă, înțelegere și empatie pentru a reconfigura mentalități, prin intermediul unui atelier susținut la
OM Centru Coregrafic, pe 15 iunie, și a unei prezentări a cercetării artistice, la Casa Tranzit din Cluj-Napoca, pe 23 iunie.

Alina Ușurelu explorează atât în cadrul acestui proiect, cât și în practica ei artistică în general, oglindirea dintre grija față de sine și cea față de natură. Apelând la o metodologie artistică propusă de grupul Interdisciplinary Laboratory for Art, Nature and Dance (iLAND), cercetarea pune sub semnul întrebării separarea dintre „om” și „natură”. Fundamentată pe date științifice din botanică, permacultură și silvicultură, prin aportul Anastazijei Dimitrova (Macedonia de Nord, doctor în inginerie forestieră), explorarea integrează și experiența subiectivă a unui dansator, al cărui mediu de exprimare creativă - corpul - este în mod incontestabil parte din natură. Totodată, rezidența Alinei Ușurelu este adaptată locului în care se va desfășura - localitatea Socolari din județul Caraș-Severin, iar obiectivul ei vizează atât reiterarea funcțiilor terapeutice ale întâlnirii dintre om și natură și împletirea cunoașterii științifice cu cea subiectivă bazate pe observație și imaginație, cât și realizarea unui traseu performativ integrat în spațiul natural unic din acel areal. Ulterior, Alina Ușurelu va susține un atelier de prezentare a concluziilor cercetării, iar Anastazija Dimitrova va conduce o conferință teoretică, ambele găzduite la Faber, în Timișoara, în luna iulie.

La finalul proiectului
All Sorts of Care, echipa completă va deschide rezultatele procesul de cercetare către public într-un nou context, printr-un eveniment care va reuni cele trei direcții de explorare artistică și științifică în spațiul Galeriei Centrului De Resurse în Fotografie, la București, pe 14 septembrie.

All Sorts of Care este un proiect al Asociației Developing Art, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN.

Parteneri Instituționali: Faber, Cronic Love Productions, Casa Tranzit, OM Centru Coregrafic, Casa Thea, Centrul de Resurse în Fotografie.
 

Parteneri media: Radio România Cultural, Adevărul, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Revista Golan, The Institute, Bookhub, Capital Cultural, life.ro, Mindcraft Stories, Iscoada, Happ.ro, Spotmedia, Savantgarde.
 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

all sorts of care |  prezentarea rezidentelor artistice la bucuresti

Ce înseamnă grija, în contextul înaintării în vârstă, al conexiunii cu natura, în contextul mișcării și râsului?

 

Sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 18.00, echipa Developing Art vă invită la un eveniment construit în jurul conceptelor de grijă și îngrijire la Centrul de Resurse în Fotografie, Str. Popa Tatu, nr. 68 (cdrf.ro)

Cu această ocazie marcăm încheierea proiectului All Sorts of Care, care s-a aplecat de-a lungul anului asupra poeticilor grijii (atenția la sine și la ce ne înconjoară, problematizarea vârstei din punct de vedere biologic, artistic, social) folosind râsul terapeutic, valorizarea experiențelor care vin odată cu vârsta sau redefinirea identității în raport cu natura ca instrumente și cadre artistice/conceptuale de lucru. 

Evenimentul reunește cercetările artistelor Andreea Novac, Alina Ușurelu și Irina Marinescu desfășurate anul acesta în cadrul unor rezidențe artistice la Timișoara, Cluj și Socolari, rezidențe în care cele trei artiste, alături de colaboratoarele lor (Iulia Enache, Anastazija Dimitrova și Alisa Tarciniu) au susținut o serie de ateliere practice și de conferințe deschise publicului.

Program

Ora 18.00  “The numbness of your feet and the beauty of your hands”
 

Coregrafa Andreea Novac și Iulia Enache (medic gerontolog/geriatru):

A vorbi despre vârstă înseamnă a problematiza un fenomen socio - cultural complex. A vorbi despre vârstă în relație cu corpul și despre îmbătrânire ca proces natural, dar încărcat afectiv, înseamnă a aborda atitudini, percepții și valori care nu sunt întotdeauna ușor de gestionat.


 

Ora 19.00 “Ways of Giving Back”

Artista Alina Ușurelu și cercetătoarea Anastazija Dimitrova  (Macedonia de Nord, expert în silvicultură):

Când te întrebi „cum aș putea să ajut natura?”, te pui deja într-o postură superioară ei, fără să-ți dai seama și fără rea intenție. Dar mergând în liniște prin natură, devenind un martor tăcut și atent, observi că sistemele care te înconjoară sunt atât de complexe și de interconectate, atât de copleșitoare, încât nu te mai lasă inima să te vezi pe tine însuți separat de toate acele cicluri și împletiri.

Ora 20.00 “Cum să mișcăm râsul?”
 

Artista Irina Marinescu (cu participarea virtuală a terapeutei Alisa Tarciniu):

Ce se întâmplă în corp, ce mușchi sunt implicați, ce hormoni sunt declanșați atunci când râdem? Și ce se întâmplă cu oamenii care nu (mai) râd? Cum poate fi antrenat, corporal, râsul? Ne-am imaginat o sală de forță pentru antrenarea râsului, un spa cu orchestre de râs.

Accesul la eveniment este liber pentru public.

All Sorts of Care este un proiect al Asociației Developing Art, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN.

Parteneri Instituționali: Faber, Cronic Love Productions, Casa Tranzit, OM Centru Coregrafic, Casa Thea, Centrul de Resurse în Fotografie.
 

Parteneri media: Radio România Cultural, Adevărul, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Revista Golan, The Institute, Bookhub, Capital Cultural, life.ro, Mindcraft Stories, Iscoada, Happ.ro, Spotmedia, Savantgarde.
 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

GALERIE FOTO

bottom of page