top of page
cover event.jpg

ALL SORTS OF FEELINGS

All Sorts of Feelings vine în întâmpinarea nevoii de aprofundare a felurilor în care înțelegem îmbătrânirea, pierderea, suferința, moartea și felul în care acestea afectează realitățile corporale și emoționale.

Echipa proiectului

Andreea Novac - coreografă
Fidelie Kalambayi - sociologă
Alina Ușurelu - artistă interdisciplinară
Cristina Lilienfeld - coreografă
Maria Bîrsan - curatoare, producătoare

 

Anca Ușurelu - scriitoare, editoare
Siegmar Zacharias - moașă de doliu și artistă
Bianca Stăncescu - designer grafic
Adnana Cruceanu - copywriter
Tudor Popa - documentare foto 

 

EVENIMENTE 

Rezidența 1 @ AADK

Andreea Novac & Fidelie Kalambayi

Rezidența 2 @ AADK

Alina Ușurelu, Cristina Lilienfeld, Siegmar Zacharias, Maria Bîrsan, Anca Ușurelu

Prezentare @ AREAL

Andreea Novac & Fidelie Kalambayi

Prezentare @ Stația de Cercetare în Artă și Viață

Alina Ușurelu, Siegmar Zacharias, Maria Bîrsan

Prezentare @ Goethe Institute

Alina Ușurelu, Siegmar Zacharias, Maria Bîrsan

GALERIE FOTO

Vârsta, ca subiect de cercetare artistică, a apărut între interesele mele în urmă cu câțiva ani, în legătură cu corpurile (ne)productive și noi corporalități. Din perspectivă culturală, cu precădere în țările vestice, înaintarea în vârstă și corpurile care îmbătrânesc sunt asociate unor categorii și valori negative. Însă transformările pe care procesul de îmbătrânire le subsumează facilitează un “nou” corp, care artistic chestionează binaritatea tânăr - bătrân și deschide un dialog despre cum prezentăm, percepem, evaluăm și valorizăm vârsta. 

Și pentru că în secolul 21 “vârsta în sine este o variabilă mobilă și performativă” (Richard Gouch și Nanako Nakajima), mă interesează felul în care pot aborda performativ îmbătrânirea, mai ales în legătură cu corpurile dansatorilor. Există potențialitate în înaintarea în vârstă, există un alt fel de a performa, care derivă din recontextualizarea ei ca o celebrare, ca un act de sfidare sau ca o progresie normală tratată cu empatie și blândețe? 

Cercetarea pe care o voi demara la AADK în Portugalia, împreună cu socioloaga și cercetătoarea Fidelie Kalambayi, reprezintă prima etapă a proiectului despre vârstă. Vom vorbi despre efemeritate, fragilitate, abilități și corporalități diferite, pe măsură ce vom adresa subiectul vârstă prin prisma teoriilor culturale și sociale sau vom specula pe marginea viitorului corpurilor care îmbătrânesc.  

— Andreea Novac

Aplecarea către tema pierderii a artistelor a apărut în cadrul unei rezidențe la PerfocraZe International Artist Residency, în Kumasi, Ghana în 2020, din care a rezultat performance-ul See You Soon, reiterat la Diptych Art Space și Centrul Național al Dansului București, o expoziție și o serie de evenimente conexe. Pornind de la experiențele personale de pierdere, artistele au cercetat conexiunile între riturile de trecere ghaneze și cele românești, mai apoi extinzând cercetarea către alte teritorii. 

Experiența pierderii și riturile de trecere sunt un punct de intersecție între realitatea colectivă/socială și realitatea personală/emoțională ce stimulează practici comunitare de îngrijire și înțelegere reciprocă. La nivel cultural, riturile de trecere sunt constrânse de tăcere, supunere în fața tradițiilor și cutumelor, fără a exista loc de exprimare pentru dimensiunea lor personală. Din acțiunile desfășurate de artiste în colaborare cu cercetători din zona studiilor culturale reiese că această tematică reprezintă o bază robustă pentru dezvoltarea dialogului intergenerațional și intercultural. Pe această cale s-au întâlnit cu practicile şi cercetările similare artistei Siegmar Zacharias, împreună cu care vor continua să dezvolte practici performative care să vină în sprijinul experiențelor personale.

— Alina Ușurelu

bottom of page